Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΟΥΡΤΕΣ / ΤΑΡΤΕΣ

Τάρτα με κυδώνια

Μία υπέροχη τάρτα με κυδώνια που θα σας εντυπωσιάσει με τη φρεσκάδα της. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τη γεύση της εποχής σε κάθε μπουκιά!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. νερό
  • 300 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 5 γαρίφαλα
  • 2 κ.γ. κόκκους λευκού και μαύρου πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 3 κυδώνια, κομμένα στα τέσσερα
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη
  • 1 αβγό
  • 1 κρόκο αβγού
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά
  • 300 γρ. αμύγδαλα, σε σκόνη
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 50 γρ. αλεύρι
  • αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα κυδώνια

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κρασί, τη ζάχαρη και όλα τα μπαχαρικά και την τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε για 1 λεπτό.

Πλένουμε καλά τα κυδώνια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε 6-8 φέτες.

Βάζουμε τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι, το δένουμε και τα ρίχνουμε μαζί με τα κυδώνια μέσα στο σιρόπι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βάζουμε τη σκεπασμένη κατσαρόλα μέσα στον φούρνο και ψήνουμε στους 160°C για 2,5-3 ώρες. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένα.

Για τη ζύμη

Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Κατόπιν, ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλ.

Το τοποθετούμε σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 26 εκ. Βάζουμε στο εσωτερικό του μια μεμβράνη με ρύζι για βάρος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά, βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα αμυγδάλου

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει και προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα. Ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το κονιάκ και στο τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην προψημένη τάρτα.

Πάνω από αυτήν βάζουμε τα κυδώνια τα οποία έχουμε στραγγίξει από το σιρόπι τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά, βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα στους 140°C. Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Tip:

Με το σιρόπι από το βράσιμο των κυδωνιών που περισσεύει φτιάχνουμε λικέρ κυδώνι προσθέτοντας 300 γρ. λευκή βότκα.