
Share on pinterest
Share on twitter
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ
Εργολάβοι
Οι μαλακoί και μαστιχωτοί εργολάβοι είναι μπισκότα εξαιρετικά αγαπητά, με βασικό τους συστατικό τα αμύγδαλα που ευδοκιμούν στις χώρες της Μεσογείου.
ΜΕΡΙΔΕΣ: –ΥΛΙΚΑ
- 320 γρ. αμύγδαλο λευκό
- 600 γρ. ζάχαρη άχνη
- 75 γρ. ασπράδι αβγού (από 2 μεσαίου μεγέθους αβγά) και 140 γρ. ασπράδι αβγού (από 4 μεσαίου μεγέθους αβγά)
- αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα
- μαρμελάδα της αρεσκείας μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τους εργολάβους
Στο μπλέντερ αλέθουμε πολύ καλά το αμύγδαλο μαζί με τη ζάχαρη και τα 75 γρ. ασπράδι έως ότου γίνουν μία ομοιογενής αμυγδαλόπαστα. Τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα 140 γρ. ασπράδι. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Στη συνέχεια το αδειάζουμε σε μία σακούλα με ίσιο κορνέ 6-8 χιλιοστών και δημιουργούμε στρογγυλά σχήματα ίδιου μεγέθους πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας αρκετό διάστημα μεταξύ τους γιατί απλώνουν.
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C για 15-20 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεκολλάμε από το αντικολλητικό χαρτί και τα ενώνουμε ανά δύο, βάζοντας στη μέση μαρμελάδα.
Tip: Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε αντιστάσεις ή αέρα στον φούρνο για την παρασκευή γλυκών;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε τις αντιστάσεις, είτε τον αέρα. Ο αέρας όμως είναι προτιμότερος, γιατί είναι πιο δυνατός και μπορεί να ψήσει ευκολότερα το εσωτερικό ενός γλυκού, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να ψήνουμε συγχρόνως δύο λαμαρίνες
* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.