Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Σε αυτή τη μαρμελάδα πορτοκάλι τη διαφορά κάνει το τζίντζερ, που εντείνει το πορτοκαλένιο άρωμα και δίνει εξωτικές νότες. Είναι θαυμάσια και ως γέμιση σε πάστα φλόρα και μπισκότα ή και ως άλειμμα σε κέικ.

ΒΑΡΟΣ: 2 ½ κιλά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κιλό πορτοκάλια
  • 2 λεμόνια
  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρμελάδα

Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και τα βάζουμε ολόκληρα σε μία βαθιά κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 40-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε τρυπώντας τα με ένα πιρούνι – θα πρέπει να το διαπερνά με ευκολία). Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να κρυώσουν.

Τα μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες, παράλληλες προς το κοτσάνι, και πετάμε τυχόν κουκούτσια και κοτσάνια. Μαζεύουμε όσο χυμό έβγαλαν τα φρούτα από το κομμάτιασμά τους και τον βάζουμε σε ένα ποτήρι. Παίρνουμε το ¼ από τις φέτες πορτοκαλιών και λεμονιών  που κόψαμε και τις κόβουμε στη μέση. Τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε μικρά καρέ. Και πάλι, συγκεντρώνουμε όσο χυμό βγήκε από αυτά τα κοψίματα στο ποτήρι όπου βάλαμε και τον προηγούμενο.

Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τα 300 γρ. νερό και τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).

Προσθέτουμε τον χυμό που έχουμε κρατήσει στο ποτήρι και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Στο σιρόπι αυτό προσθέτουμε τα κομμένα φρούτα, το τζίντζερ και τα γαρίφαλα και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.