Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Βασιλόπιτα 2025

Ξεκινήστε τη νέα χρονιά με μια εντυπωσιακή βασιλόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο, γεμάτη αρώματα από φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο και ξερά φρούτα μουλιασμένα σε λικέρ amaretto. Ιδανική για το γιορτινό τραπέζι του 2025!

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 125 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο, αλεσμένο στο μπλέντερ
  • 125 γρ. φιστίκι Αιγίνης αποφλοιωμένο, αλεσμένο στο μπλέντερ
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. λικέρ amaretto

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την βασιλόπιτα
Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα στο amaretto. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τις σκόνες αμυγδάλου και φιστικιού, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει μια λευκή κρέμα. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα ξερά φρούτα και το amaretto, τα πολτοποιούμε και τα ενσωματώνουμε στο πρώτο μείγμα, συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά και τα αυγά. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ., ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 160ºC για 30 λεπτά και στους 150ºC για 30 λεπτά ακόμη.

* Η συνταγή για την βασιλόπιτα είναι από το δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE.

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό.

Το δωδέκατο τεύχος είναι αφιερωμένο στη ζάχαρη. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το δωδέκατο τεύχος πατώντας εδώ.