stelios parliaros oi glikes alhimies taxideuoun17

Οι Γλυκές Αλχημείες
Ταξιδεύουν

Επεισόδιο 4: Ζάκυνθος (12/01/2019)

Ένα χειμωνιάτικο ηλιόλουστο ταξίδι στη Ζάκυνθο πραγματοποιεί ο Στέλιος Παρλιάρος.

Ένα χειμωνιάτικο ηλιόλουστο ταξίδι στη Ζάκυνθο ξεκινά ο Στέλιος Παρλιάρος αυτό το Σάββατο στη Ζάκυνθο. Επισκέπτεται ένα από τα παλιότερα μαντολατοποιία της πόλης της Ζακύνθου, που μοσχομυρίζει αμύγδαλο και καραμέλα. Το μαντολάτο είναι ένα γλυκό κοινό για τις χώρες της Μεσογείου, που απαντάται με διαφορετικές συνταγές. Έτσι και η Ζάκυνθος έχει το δικό της ξεχωριστό μαντολάτο, πιο σκληρό από τα ευρωπαϊκά. Επισκέπτεται τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σταφιδοπαραγωγών και μαθαίνει τα πάντα για τη νόστιμη ντόπια σταφίδα και το ρόλο της στην οικονομία του νησιού. Τόνοι από αυτόν τον εκλεκτό καρπό εξάγονται στην Ευρώπη κάνοντας ακόμα πιο γνωστό το Ζάντε. Σε μια από τις βόλτες του στην πόλη συναντά έναν παλιό γνωστό, τον Φώτη, έναν γλυκοπώλη που διατηρεί ένα κιόσκι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Από εδώ φτιάχνει και σερβίρει το διασημότερο street food του νησιού, την ζακυνθινή φριτούρα. Οι δυο τους φτιάχνουν μια δόση από το σιμιγδαλένιο κέρασμα και ο Στέλιος εμπνέεται για μια νέα συνταγή. Αργότερα οδηγεί στα ορεινά του νησιού, περιπλανιέται στο πανέμορφο χωριό της Λούχας, αλλά και μέχρι την παραλία του Λημνιώνα, όπου θαυμάζει το τοπίο λίγο πριν αποχαιρετήσει το νησί. Δοκιμάζει τοπικές λιχουδιές στο Τσιλιβί και παίρνει συνέντευξη από μια διατροφολόγο σχετικά με την απαραίτητη κατανάλωση γλυκών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Με μπόλικες σταφίδες στις αποσκευές του επιστρέφει στο εργαστήριο και δημιουργεί τη δική του εκδοχή της φριτούρας, αλλά και μια πλούσια πίτα με ζακυνθινή σταφίδα.

Ο Στέλιος, γεμάτος ιδέες που «γέννησε» η Ζάκυνθος στο μυαλό του, δημιουργεί μια πίτα που έχει καθαρά ελληνικό χαρακτήρα και βασίζεται στην πολύτιμη για την υγεία σταφίδα. Μια λαχταριστή πίτα με σταφίδες, αμύγδαλο και κονιάκ που λούζεται από παχύρρευστη σάλτσα μαύρης σταφίδας, που τους ξετρελάνει όλους με την πλούσια γεύση της και θα τους οπλίσει με ενέργεια.

Και μια νέα εκδοχή της φριτούρας, που εμπλουτίζεται με σοκολάτα και τηγανίζεται σε βούτυρο. Βασισμένος στην παραδοσιακή συνταγή, ο Στέλιος μετατρέπει την φριτούρα με τα τρία απλά υλικά, σε ένα υπέροχο επιδόρπιο. Είναι η πιο γευστική πρόταση για ένα διαφορετικό σιμιγδαλένιο γλυκό τυλιγμένο σε ζάχαρη και κανέλα που σερβίρεται με ρευστή σως σοκολάτας. Απλά μοναδικό!