
Share on pinterest
Share on twitter
ΤΟΥΡΤΕΣ / ΤΑΡΤΕΣ
Τούρτα με μουσταλευριά
Αν αγαπάτε τη μουσταλευριά, σας έχουμε έναν πρωτότυπο τρόπο να την απολαύσετε: Κάντε την τούρτα! Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
ΜΕΡΙΔΕΣ: 12ΥΛΙΚΑ
- 420 γρ. βούτυρο Lurpak
- 50 γρ. μούστος
- 8 κρόκοι αβγών
- 320 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ (3 κ.γ.)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κιλό μούστος
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ρώγες από σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
- 40 γρ. σουσάμι
- 50 γρ. καρύδια
- λίγη κανέλα, για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βάση
Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τον μούστο και τα αφήνουμε κατά μέρος. Χτυπάμε στο μίξερ ή με αβγοδάρτη τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο που έχουμε λιώσει μαζί με τον μούστο. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., το οποίο έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο, ή σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
Το μείγμα θα γίνει πολύ λεπτό και θα έχει πάχος περίπου 1 εκ. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°-170° C για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει, χωρίς να την ξεφορμάρουμε.
Για τη μουσταλευριά
Αδειάζουμε τα 3/4 του μούστου σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον υπόλοιπο μούστο με το αλεύρι. Μόλις ο μούστος στην κατσαρόλα αρχίσει να ζεσταίνεται, αδειάζουμε μέσα τον μούστο που ανακατέψαμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα. Αδειάζουμε αμέσως τη μισή μουσταλευριά μέσα στο τσέρκι με την ψημένη βάση. Από πάνω σκορπίζουμε τις ρώγες από τα σταφύλια και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη μουσταλευριά.
Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να κρυώσει καλά, και αφαιρούμε το τσέρκι ή τη φόρμα – για να ξεκολλήσει, περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στα τοιχώματα και στο γλυκό. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με το σουσάμι και μπόλικη κανέλα και σκορπίζουμε τα καρύδια.
Tip: Πως θα φτιάξουμε μούστο στο σπίτι
Παίρνουμε λευκά, αρωματικά σταφύλια, τα πλένουμε και τα πιέζουμε σε σουρωτό, για να πάρουμε τον χυμό τους. Αυτόν τον σουρώνουμε δύο τρεις φορές, να γίνει πολύ διαυγής. Τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα. Σε αυτή τη φάση είναι μούστος, ενώ αν τον βράσουμε περισσότερο, μέχρι να συμπυκνωθεί κι άλλο και να γίνει ένα δεμένο σιρόπι, αυτό είναι το πετιμέζι.