Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΟΥΡΤΕΣ / ΤΑΡΤΕΣ

Τούρτα αμυγδάλου με λευκή κρέμα

Η πιο φίνα σε γεύση και εντυπωσιακή σε εμφάνιση τούρτα, έχει στρώσεις και πρωταγωνιστή το αμύγδαλο. Δοκίμασε αυτή την τούρτα αμυγδάλου με πλούσια λευκή κρέμα και –είμαστε σίγουροι– ότι θα γίνει η αγαπημένη σου.

ΥΛΙΚΑ

  • 240 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
  • 280 γρ. ασπράδι αυγού (9 ασπράδια)
  • 260 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • λίγο αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το ασπράδι, το ξύσμα και το λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο τσέρκια ή ταψάκια μιας χρήσης διαμέτρου 20-24 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ενός με αμύγδαλο φιλέ. Μοιράζουμε το μείγμα σε αυτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160˚C για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας στραγγισμένα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου η θερμοκρασία να πέσει στους 35˚C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το φρέσκο τυρί κρέμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του γάλακτος. Ομογενοποιούμε πολύ καλά.

Για τη σύνθεση

Σε ένα τσέρκι ιδίων διαστάσεων με αυτά των βάσεων, τοποθετούμε τον δίσκο χωρίς το αμύγδαλο και καλύπτουμε με την κρέμα. Στη συνέχεια τοποθετούμε και τον δεύτερο δίσκο έτσι ώστε να φαίνεται το φιλέ αμύγδαλο. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

* Η συνταγή για την τούρτα αμυγδάλου με λευκή κρέμα είναι από το δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE. 

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό. 

Το έκτο τεύχος είναι αφιερωμένο στο αλεύρι. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το έκτο τεύχος πατώντας εδώ.