Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΟΥΡΤΕΣ / ΤΑΡΤΕΣ

Τάρτα με ζελέ καρπούζι

Μια πρωτότυπη καλοκαιρινή τάρτα με δροσερό ζελέ καρπούζι, τραγανή βουτυρένια ζύμη και διακριτικές νότες σοκολάτας και φιστικιού Αιγίνης.

ΥΛΙΚΑ

  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. ανθός αλατιού
  • 120 γρ. βούτυρο Lurpak, κρύο από το ψυγείο, σε μικρούς κύβους
  • 1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα
  • 900 γρ. ψίχα καρπουζιού, χωρίς τα κουκούτσια, πολτοποιημένη και σουρωμένη από ψιλό σουρωτό
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 85 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. σταγόνες από κουβερτούρα μπίτερ (μαύρη)
  • 2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης (ψίχα), ψιλοκοπανισμένα
  • ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τον ανθό αλατιού και το βούτυρο και τα χτυπάμε με το φτερό, έως ότου γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό, τον κρόκο και το ξύσμα και χτυπάμε για λίγα λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για το ζελέ

Σε μια κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τον πολτό καρπουζιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζάχαρη σχεδόν να διαλυθεί. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ συνεχίζοντας το ανακάτεμα πάντα εκτός φωτιάς, μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ και να φτιάξουμε ένα ομοιογενές, λείο μείγμα (το κορν φλάουρ διαλύεται μόνο σε κρύα μείγματα, σε ζεστά σβολιάζει). Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

Για την τάρτα

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τα 2/3 της ποσότητάς της ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο με διάμετρο περίπου 32 εκ. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκ. (ή τσέρκι τοποθετημένο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα) και στρώνουμε με εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα (η ζύμη θα πρέπει να εξέχει λίγο).

Αφού στρώσουμε τη ζύμη, ολοκληρώνουμε το ζελέ: Τοποθετούμε την κατσαρόλα με το μείγμα καρπουζιού στη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έρθει σε βρασμό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλο 1 λεπτό περίπου ή μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ζελέ να γίνει χλιαρό. Τότε το αδειάζουμε πάνω στο φύλλο ζύμης. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τις σταγόνες σοκολάτας. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε εξίσου λεπτό φύλλο και κόβουμε μακριές λωρίδες πλάτους 2 εκ. Τις απλώνουμε σταυρωτά πάνω από το ζελέ, όπως στην πάστα φλόρα. Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα, έτσι ώστε να γίνει ένα στεφάνι στην περιφέρεια. Πιέζουμε να κολλήσει με τις άκρες από τις λωρίδες. Αλείφουμε τη ζύμη με το ασπράδι αυγού. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και την ξεφουρνίζουμε. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα κοπανισμένα φιστίκια, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.