Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΟΥΡΤΕΣ / ΤΑΡΤΕΣ

Τάρτα με κομπόστα μήλου

Μία δελεαστική τάρτα με τραγανή βουτυράτη ζύμη και κομπόστα μήλου στην επιφάνειά της είναι το απόλυτο φθινοπωρινό γλυκό.

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κρόκους αβγών
  • 500 γρ. μήλα, καθαρό βάρος
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 70 γρ. σταφίδες ξανθές
  • ¼ κ.γ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κομπόστα μήλου

Βάζουμε τα μήλα σε μια μικρή κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βράζουμε έως ότου μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αναμειγνύουμε με το βούτυρο, τις σταφίδες και την κανέλα. Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει.

Για την τάρτα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τους κρόκους έτσι ώστε να γίνει η ζύμη σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Τοποθετούμε το ένα μέρος σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι διαμέτρου 18-20 εκ. Απλώνουμε από πάνω την κομπόστα μήλου αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 18-20 εκ. και καλύπτουμε τα μήλα. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσει η μία ζύμη με την άλλη. Αλείφουμε με κρόκο αβγού τον οποίο έχουμε αραιώσει με νερό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40΄-50΄.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

Tip: Πώς βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε εύκολα ένα σκεύος
Υπάρχει ένα εύκολο τρικ για να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε ένα σκεύος: βάζουμε 250 γρ. βούτυρο σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 45 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Το μείγμα είναι έτοιμο για χρήση. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο και κάθε φορά που το χρειαζόμαστε, το βγάζουμε, το αφήνουμε να μαλακώσει και το χρησιμοποιούμε.