Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Τάρτα λεμόνι

Τραγανή τάρτα με αφράτη κρέμα από λεμόνι. Το πιο δροσερό γλυκό κλείνει γευστικά κάθε γεύμα με τη φίνα γεύση του. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία τάρτα λεμόνι!

ΥΛΙΚΑ

  • 120 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 πρέζα αλάτι λεπτό
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. γάλα
  • 125 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 60 γρ. κορν φλάουερ
  • 130 γρ. βρασμένα και πολτοποιημένα λεμόνια (καθαρό βάρος)
  • 120 γρ. ασπράδι αυγού (από 4 μικρά αυγά)
  • 240 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση

Κοσκινίζουμε χωριστά τις δύο ποσότητες αλευριού, τις οποίες θα προσθέσουμε κατόπιν διαδοχικά στη ζύμη. Αυτή είναι μια τεχνική για να μην «πέφτουν» τα τοιχώματα της τάρτας όταν την ψήνουμε. Ρίχνουμε τα 70 γρ. αλεύρι και όλα τα άλλα υλικά στο μίξερ κρατώντας στην άκρη τα 180 γρ. αλεύρι. Ζυμώνουμε τα υλικά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε στο τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο 3 χιλ. το οποίο στρώνουμε σε φόρμα τάρτας 24 εκ. ή ατομικές φόρμες των 10 εκ. Ψήνουμε στους 220°C για 10 λεπτά και στους 160°C για άλλα 15 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την ιταλική μαρέγκα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει στους 123°C, ενώ παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα. Αδειάζουμε σε αυτά το σιρόπι σε συνεχή ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.

Για την κρέμα λεμόνι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και το κορν φλάουερ. Πριν το γάλα πάρει βράση, παίρνουμε το 1/3 και το αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών. Το ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα του γάλακτος που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου η κρέμα κοχλάσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον πολτό λεμονιού. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό και κρύο σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά και έπειτα το ξαναχτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, έως ότου πετύχουμε μια λεία κρέμα. Γεμίζουμε την τάρτα. Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, με μύτη κορνέ αστέρι, την ιταλική μαρέγκα και καλύπτουμε την κρέμα. Καίμε με φλόγιστρο και σερβίρουμε.

* Η συνταγή για την τάρτα λεμόνι είναι από το νέο δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE.

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος θα προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό. Το πέμπτο τεύχος είναι αφιερωμένο στο αυγό.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πέμπτο τεύχος πατώντας εδώ.