Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Πίτα με ξινομυζήθρα

Η ξινομυζήθρα, τα ντοματίνια και η πιπεριά πρωταγωνιστούν σε μία αλμυρή πίτα που φτιάχνεται εύκολα και τρώγεται κάθε ώρα της μέρας.

ΥΛΙΚΑ

  • 240 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 190 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 90 γρ. κρύο νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 300 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα
  • 200 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 200 γρ. γάλα
  • 4 μικρά αβγά
  • 50 γρ. πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα δύο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάμε έως ότου δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να «ξεκουραστεί».

Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το τυρί και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το τυρί και να γίνει λείο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ένα ένα τα αβγά, τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλ. και τοποθετούμε σε ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 4-5 εκ. έτσι ώστε να εξέχει. Καθαρίζουμε το στεφάνι από την περίσσια ζύμη και αδειάζουμε τη γέμιση. Με τη ζύμη που περίσσεψε δημιουργούμε λωρίδες τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά πάνω από τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για μία ώρα τουλάχιστον. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

* Η συνταγή για την πίτα με ξινομυζήθρα είναι από το νέο δωρεάν συλλεκτικό περιοδικό γεύσης του Στέλιου Παρλιάρου «Μίξερ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα μαζί με την ATHENS VOICE.

Σε αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος θα προτείνει εκτός από γλυκές, και αλμυρές δημιουργίες, εντελώς καινούργιες, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό υλικό. Το δεύτερο τεύχος είναι αφιερωμένο στο βούτυρο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το δεύτερο τεύχος πατώντας εδώ.