Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο, ντοματίνια και ελιές

Γεύση ντοματένια, με αρώματα από ρίγανη και γευστικό μπόνους το ελαιόλαδο και τις ελιές. Αυτό το νηστίσιμο κέικ, που θυμίζει… ελληνική σαλάτα είναι ένας φόρος τιμής στην ελληνική κουζίνα.

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 160 γρ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια (καθαρισμένη από τα σπόρια), πολτοποιημένη στο μούλτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 1/4 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
  • 100 γρ. μαύρες ελιές, κομμένες στα δύο (αφαιρούμε το κουκούτσι)
  • 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. ή μια μακρόστενη φόρμα του κέικ μέτριου μεγέθους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον πολτό ντομάτας και κατόπιν όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα από νωπή ζύμη, αλλιώς ψήνουμε ακόμα λίγο και ξαναδοκιμάζουμε.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς πριν το ξεφορμάρουμε. Το σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστό.