Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το αγαπημένο street food ολόκληρης της χώρας τρώγεται ζεστό και αποτελεί το ιδανικό σνακ για κάθε ώρα της μέρας. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και φτιάξτε μόνοι σας τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης.

ΥΛΙΚΑ

  • 550 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 50 γρ. γάλα πλήρες
  • 15 γρ. αλάτι
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (8-9 γρ.)
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου, πολύ μαλακό
  • 300 γρ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κουλούρι Θεσσαλονίκης

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, του οποίου η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 50°C. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό με τη μαγιά, το γάλα και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα έτσι ώστε η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μαζεύεται στον γάντζο. Μαζεύουμε τη ζύμη, τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 25 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη των 80 γρ. περίπου.

Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και σε ένα άλλο μπολ το σουσάμι. Φτιάχνουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαστούνια μήκους 30 εκ. και σχηματίζουμε κουλούρια. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 18-20 λεπτά. Τα κουλούρια πρέπει να καταναλωθούν την ίδια ημέρα

* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.