Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Μπριός

Με αυτό το αφράτο, βουτυρένιο ψωμάκι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολυάριθμους συνδυασμούς, αλλά είναι πολύ νόστιμο και σκέτο!

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 25 γρ. γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • μια πρέζα αλάτι
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • αβγό για άλειμμα
  • κρυσταλλική ζάχαρη, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μπριός

Για να φτιάξουμε αυτό το λαχταριστό μπριός, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αβγά. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο παγωμένο σε μικρά κομμάτια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα έως ότου σχηματιστεί μία ελαστική ζύμη, η οποία ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ζυμώνουμε με τα χέρια στο σχήμα που θέλουμε. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης. Αλείφουμε με το άλειμμα αβγού και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC για περίπου 20-25 λεπτά. Αφήνουμε το μπριός να κρυώσει.

Τip

Όταν βγαίνει το μπριός από τον φούρνο πρέπει να είναι ελαφρύ, να έχει χάσει δηλαδή την υγρασία του. Διαφορετικά, είναι ωμό.

Ιδέα