Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Αλμυρό κέικ με τυριά Arla

Τα γλυκά σύκα με το αλμυρό τυρί δημιουργούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό σε ένα αλμυρό κέικ που φέρνει στο μυαλό καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι.

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. Αrla Αυθεντικό Δανέζικο σκληρό τυρί τριμμένο
  • 300 γρ. Lurpak Soft
  • 50 γρ. Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 6 αβγά
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γ. ανθό αλατιού
  • Arla Mozzarella για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Ανακατεύουμε το βούτυρο με το γάλα και τη ζάχαρη έως ότου έχουμε ένα μαλακό μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σκληρό τυρί, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τα σύκα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 1 ώρα. Πασπαλίζουμε με μοτσαρέλα την επιφάνεια του κέικ και το βάζουμε πάλι στον φούρνο, στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

TIP

Ο χρόνος που απαιτείται για να ψηθεί ένα κέικ διαφέρει για κάθε φούρνο. Η καθημερινή χρήση και η εμπειρία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η δική μας συσκευή, αν «πιάνει» γρήγορα τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει, αν ψήνει ομοιόμορφα, αν οι κάτω αντιστάσεις είναι δυνατές ή αν χρειάζεται να ψήσουμε σε χαμηλότερο ράφι κλπ. Έτσι, μπορούμε να προσαρμόσουμε αναλόγως τον χρόνο ψησίματος μιας συνταγής ή το ράφι στο οποίο θα ψήσουμε.