Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Αλμυρή τάρτα με φρέσκα σύκα

Όταν τα τυριά «παντρεύονται» με τα φρούτα, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό! Πάρτε για παράδειγμα αυτή την αλμυρή τάρτα με φρέσκα σύκα –ζουμερά και χυμώδη– και κρεμώδες τυρί τσένταρ, συνδυασμό που απογειώνει τη γεύση.

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak (απευθείας από το ψυγείο), κομμένο σε κυβάκια
  • 1 αβγό
  • 25 γρ. νερό (περίπου 2½-3 κ.σ.)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 120 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 230 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 300 γρ. φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Για να φτιάξουμε την τάρτα με φρέσκα σύκα και τσένταρ, ξεκινάμε από τη ζύμη: Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά είτε στο μίξερ (με το φτερό) είτε με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί ή πάνω σε αλευρωμένο πάγκο (για να μην κολλήσει) και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Το μεταφέρουμε μέσα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22-24 εκ. και το στρώνουμε έτσι που να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.

Καλύπτουμε όλο το φύλλο με μεμβράνη ή με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε την τάρτα μέχρι πάνω με ωμό ρύζι (βοηθάει να ψηθεί η ζύμη χωρίς να φουσκώσει). Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη με το ρύζι.

Για τη γέμιση

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αβγό με το τυρί, το γάλα και το κορν φλάουρ.

Απλώνουμε τα σύκα πάνω στη ζύμη της τάρτας, τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα γάλακτος-τυριού. Ψήνουμε στους 180°C για 35- 45 λεπτά, ώσπου να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια.