Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τούρτα μαρέγκας με γέμιση σοκολάτας

Απολαυστική αντίθεση τραγανής και αέρινης ελβετικής μαρέγκας με γέμιση πλούσιας κρέμας σοκολάτας σε μια τούρτα που δεν χρειάζεται καν ψυγείο.

ΥΛΙΚΑ

  • 5 ασπράδια αβγών
  • 300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 80 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα + λίγα επιπλέον, ελαφρώς καβουρδισμένα, για την επιφάνεια της τούρτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την ελβετική μαρέγκα

Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί: Βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζει. Ρίχνουμε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε στο χείλος της κατσαρόλας (ο πάτος του δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό). Εκεί, χτυπάμε τα ασπράδια με έναν αβγοδάρτη συνεχώς για 8-10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν, να ζεσταθούν, να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσουν παχύρρευστη σύσταση.

Αποσύρουμε από το μπεν μαρί, αδειάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να σφίξει τόσο που να σχηματίζονται κορυφές. Τέλος, προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).

Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη μαρέγκα και προσαρμόζουμε απλή, σχετικά φαρδιά μύτη. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με λαδόκολλα και με τη μαρέγκα φτιάχνουμε πάνω σε κάθε λαμαρίνα από έναν σαλίγκαρο με διάμετρο 22 εκ. και πάχος 1,5 εκ. Αυτοί οι σαλίγκαροι θα αποτελέσουν τη βάση και την επιφάνεια της τούρτας, ενώ ενδιάμεσα θα μπει η σοκολατένια κρέμα. Τους ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 140°C για 40-50 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς για περίπου 1 ώρα.

Για τη γέμιση σοκολάτας

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάψει καλά, αλλά να μη βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα στο μπολ με την κουβερτούρα και ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τόσο ώστε να γίνει παχύρρευστο και να μπορεί να αλείφεται. Στο μεταξύ, θα έχουν κρυώσει και οι μαρέγκες.

Συναρμολόγηση

Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τον έναν δίσκο μαρέγκας ανάποδα (με την επίπεδη πλευρά προς τα πάνω). Με μια σπάτουλα ή με σακούλα κορνέ απλώνουμε επάνω στη μαρέγκα την κρέμα σοκολάτας. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο μαρέγκας, τον οποίο τοποθετούμε με την επίπεδη πλευρά του να ακουμπά στη σοκολάτα και να φαίνονται στην επιφάνεια οι σπείρες του. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα καβουρδισμένα φουντούκια και σερβίρουμε.

Η τούρτα αυτή διατηρείται εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες.

TIP:

Οι βάσεις μαρέγκας (αφού ψηθούν και κρυώσουν εντελώς) μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για καιρό, σε κλειστό δοχείο ή τυλιγμένες σε μεμβράνη.