














Μια πρωτότυπη γιγάντια καριόκα! Απαιτητική συνταγή με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην όψη και στη γεύση. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε σε μια ειδική περίσταση, η τούρτα καριόκα είναι αυτό που ψάχνετε!
Για την τούρτα καριόκα, φτιάχνουμε πρώτα μια ζύμη κραμπλ που θυμίζει ζύμη μπισκότου: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, το αλεύρι και το κακάο. Ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό έως ότου έχουμε μια ομοιογενή, σφιχτή ζύμη. Στη λαμαρίνα του φούρνου απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζουμε εκεί το μείγμα, τρίβοντάς το με τα χέρια μας σε χοντρά ψίχουλα ή σε μικρά κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε τα κομμάτια της ζύμης να κρυώσουν πάρα πολύ καλά. Λιώνουμε την τζιαντούγια ή την κουβερτούρα πραλίνα και τη στρώνουμε στους 30°C (δες το Tip στο τέλος της εκτέλεσης). Θρυμματίζουμε περισσότερο το ψημένο κραμπλ, τρίβοντάς το με τα χέρια μας, και το ρίχνουμε μέσα στη στρωμένη σοκολάτα μαζί με το ψιλοκομμένο πορτοκάλι γλασέ. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το πιέζουμε πάρα πολύ καλά, να πιάσει όλη την επιφάνεια και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για 5-6 ώρες και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε πάνω σε μια μεταλλική σχάρα για να γλασάρουμε.
Λιώνουμε την κουβερτούρα και τη στρώνουμε στους 31- 32°C (δες το Tip στο τέλος της εκτέλεσης). Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το γλάσο στην επιφάνεια της βάσης από καριόκα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί (1 ώρα) και σερβίρουμε. Η τούρτα καριόκα διατηρείται στο ψυγείο.
Ένας εύκολος τρόπος για να «στρώσουμε» σοκολάτα είναι ο εξής: Αδειάζουμε τα 3/4 της σοκολάτας σε ένα άλλο σκεύος από εκείνο όπου τη λιώσαμε και ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα ή μαρίζ, έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 27°-28°C. Τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο 1/4 της λιωμένης κουβερτούρας, ανακατεύοντας έως ότου η θερμοκρασία φτάσει τους 30°-31°C (δηλαδή να είναι χλιαρή όταν τη δοκιμάζουμε στα χείλη μας).
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Ανάλυσης". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | Το cookie ορίζεται από τη συγκατάθεση cookie του GDPR για την καταγραφή της συναίνεσης χρήστη για τα cookie στην κατηγορία "Λειτουργικότητας". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Τα cookies χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Απαραίτητα". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Άλλα". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | Αυτό το cookie ορίζεται από την προσθήκη συναίνεσης για τα cookie GDPR. Το cookie χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της συναίνεσης του χρήστη για τα cookies στην κατηγορία "Απόδοσης". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Το cookie ορίζεται από την προσθήκη GDPR Cookie Consent και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του εάν ο χρήστης έχει συναινέσει ή όχι στη χρήση cookies. Δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 2 χρόνια | Χρησιμοποιείται για τη διάκριση των χρηστών. |
_gat | 1 λεπτό | Χρησιμοποιείται για την διαχείρηση του ρυθμού αιτημάτων. |
_gid | 24 ώρες | Χρησιμοποιείται για τη διάκριση των χρηστών. |