Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τούρτα καριόκα

Μια πρωτότυπη γιγάντια καριόκα! Απαιτητική συνταγή με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην όψη και στη γεύση. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε σε μια ειδική περίσταση, η τούρτα καριόκα είναι αυτό που ψάχνετε!

ΥΛΙΚΑ

  • 240 γρ. βούτυρο Lurpak, σε κομμάτια
  • 240 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 240 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. κακάο
  • 150 γρ. πορτοκάλι γλασέ, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. σοκολάτα τζιαντούγια ή κουβερτούρα πραλίνα
  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
  • 30 γρ. αραβοσιτέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την τούρτα

Για την τούρτα καριόκα, φτιάχνουμε πρώτα μια ζύμη κραμπλ που θυμίζει ζύμη μπισκότου: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, το αλεύρι και το κακάο. Ανακατεύουμε στο μίξερ με το φτερό έως ότου έχουμε μια ομοιογενή, σφιχτή ζύμη. Στη λαμαρίνα του φούρνου απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζουμε εκεί το μείγμα, τρίβοντάς το με τα χέρια μας σε χοντρά ψίχουλα ή σε μικρά κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε τα κομμάτια της ζύμης να κρυώσουν πάρα πολύ καλά. Λιώνουμε την τζιαντούγια ή την κουβερτούρα πραλίνα και τη στρώνουμε στους 30°C (δες το Tip στο τέλος της εκτέλεσης). Θρυμματίζουμε περισσότερο το ψημένο κραμπλ, τρίβοντάς το με τα χέρια μας, και το ρίχνουμε μέσα στη στρωμένη σοκολάτα μαζί με το ψιλοκομμένο πορτοκάλι γλασέ. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το πιέζουμε πάρα πολύ καλά, να πιάσει όλη την επιφάνεια και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για 5-6 ώρες και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε πάνω σε μια μεταλλική σχάρα για να γλασάρουμε.

Για το γλάσο

Λιώνουμε την κουβερτούρα και τη στρώνουμε στους 31- 32°C (δες το Tip στο τέλος της εκτέλεσης). Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το γλάσο στην επιφάνεια της βάσης από καριόκα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί (1 ώρα) και σερβίρουμε. Η τούρτα καριόκα διατηρείται στο ψυγείο.

TIP: Πώς «στρώνουμε» σοκολάτα;

Ένας εύκολος τρόπος για να «στρώσουμε» σοκολάτα είναι ο εξής: Αδειάζουμε τα 3/4 της σοκολάτας σε ένα άλλο σκεύος από εκείνο όπου τη λιώσαμε και ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα ή μαρίζ, έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 27°-28°C. Τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο 1/4 της λιωμένης κουβερτούρας, ανακατεύοντας έως ότου η θερμοκρασία φτάσει τους 30°-31°C (δηλαδή να είναι χλιαρή όταν τη δοκιμάζουμε στα χείλη μας).