Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Πάστα φλόρα με σοκολάτα και καραμέλα

Μια ιδιαίτερη πάστα φλόρα με σοκολάτα και καραμέλα αντί για μαρμελάδα και με ενιαίο φύλλο, αντί για τις κλασικές λωρίδες. Η ζύμη της περιέχει αμυγδαλόσκονη και κακάο και είναι πιο μαλακή και αφράτη.

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, κρύο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμα, για πασπάλισμα
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 20 γρ. κακάο
  • 70 γρ. αλατισμένη καραμέλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καραμέλα του εμπορίου, προσθέτοντας 1/3 κ.γ. αλάτι, αν δεν είναι αλατισμένη)
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 250-300 γρ. κρέμα σοκολάτας-καραμέλας σε βάζο για τη γέμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πάστα φλόρα

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη μαζί με το βούτυρο και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, το κακάο, την αλατισμένη καραμέλα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το φτερό προσθέτοντας και το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα (στο μίξερ ή με τον αβγοδάρτη) και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια κουτάλα.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί.

Σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 24-25 εκ. βάζουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης (την υπόλοιπη τη σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε στο ψυγείο). Πιέζουμε με την παλάμη μας να απλώσει η ζύμη και να καλύψει τον πυθμένα (το πάχος της δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκ.). Από πάνω απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας-καραμέλας, αφήνοντας ένα μικρό κενό περιφερειακά. Αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να σφίξει η ζύμη. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτό φύλλο (πολύ γρήγορα γιατί μαλακώνει αμέσως) και σκεπάζουμε την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.