Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Άλειμμα σοκολάτας με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού

Απλωμένο πάνω σε μία ζεστή φέτα ψωμιού ή σε ένα τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης, αυτό το άλειμμα σοκολάτας είναι το απόλυτο σνακ για μικρούς και μεγάλους. Η πραλίνα φουντουκιού στα καλύτερά της!

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα 55% κακάο
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 250 γρ. φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το άλειμμα σοκολάτας

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε διαρκώς, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, προσθέτουμε τα φουντούκια που έχουμε ζεστάνει προηγουμένως στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε διαρκώς ώστε να ενοποιηθούν με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ στη φωτιά και πικρίσει η καραμέλα. Τα απλώνουμε αμέσως σε μία λαδόκολλα ή σε μία επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, μέχρι να δημιουργηθεί μία πηχτή κρέμα.

Σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε την κουβερτούρα. Στη λιωμένη σοκολάτα προσθέτουμε την πηχτή κρέμα από τα πολτοποιημένα φουντούκια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα έως ότου η θερμοκρασία πέσει στους 35º-38ºC. Προσθέτουμε το βούτυρο και ομοιογενοποιούμε πολύ καλά. Διατηρούμε το άλειμμα σε βάζα εκτός ψυγείου.

* Η συνταγή για το άλειμμα σοκολάτας με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «20 χρόνια βόλτες στην Αθήνα μέσα από 37 συνταγές» που κυκλοφορεί σε συνεργασία με την ATHENS VOICE.

Ο Στέλιος περπατάει στους δρόμους της Αθήνας, θυμάται ιστορίες, μοιράζεται γεύσεις με αγαπημένα πρόσωπα. 112 σελίδες γεμάτες συνταγές με δημιουργικά twist και street vibes, με αφορμή τα 20 χρόνια της Athens Voice.