Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Το αγαπημένο μου γαλακτομπούρεκο

Αυτό το γαλακτομπούρεκο είναι το αγαπημένο του Στέλιου. Μυστικά του το τραγανό φύλλο και το σωστό σιρόπιασμα.

ΥΛΙΚΑ

  • 300γρ. Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 900γρ. γάλα φρέσκο
  • 160γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 80γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λοβό βανίλιας ή 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 500 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και τα βάζουμε στη φωτιά. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αβγά (τα ολόκληρα και τους κρόκους) και ανακατεύουμε με αβγοδάρτη. Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με γρήγορες κινήσεις. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα.

Για το σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
Συναρμολόγηση
Σε ένα ταψί 25×38 εκ. τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί και τα βουτυρώνουμε. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μισά φύλλα. Αδειάζουμε πάνω τους την κρέμα ζεστή. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (τα διπλώνουμε για να μην εξέχουν οι άκρες τους). Χαράζουμε ελαφρώς και με προσοχή σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ºC για 30 λεπτά και στους 150ºC για άλλα 20 λεπτά, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως.