Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Σοκολατένιος μπακλαβάς με καρύδι

Ο μπακλαβάς αυτός είναι ονειρεμένος. Η γέμισή του είναι μια πυκνή κρέμα με βάση το βούτυρο, τα αυγά και το καρύδι, αφράτη και πεντανόστιμη. Συνήθως αυτή η γέμιση μπαίνει σε τάρτες, αλλά εδώ κλείνεται στη νόστιμη αγκαλιά των τραγανών φύλλων κρούστας.

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη σε σκόνη
  • 4 αβγά
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 60 γρ. κακάο
  • 50 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 40 φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 300 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση
Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτοντας και το τριμμένο καρύδι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε λίγο ακόμα. Τέλος, ρίχνουμε το κορν φλάουρ, το κακάο και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
Για τη συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 x 20 εκ. (ή άλλο σχετικά μεγάλο ταψί) και απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Απλώνουμε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, βουτυρώνοντάς τες.

Κόβουμε τα υπόλοιπα 20 φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, έτσι ώστε να μην εξέχουν, και τα στρώνουμε πάνω από τη γέμιση βουτυρώνοντάς τα καλά.

Βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 1 βράδυ, ώστε να μπορέσουμε να τον κόψουμε εύκολα. Τον χαράσσουμε σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο νερό, ώστε να μη σηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, για 1-1½ ώρα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Σιροπιάζουμε τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε, με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε στην άκρη για 1 βράδυ, ώστε να πιει το σιρόπι.