Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Σάμαλι

Το σάμαλι ήρθε στην Ελλάδα από τους Πολίτες. Φτιάχνεται με εξαιρετικά απλά υλικά – αυτή η απλότητά του είναι και το μεγαλείο του.

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ. γ. σόδα
  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 5 γρ. μαστιχέλαιο ή τριμμένη μαστίχα
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • λίγο βούτυρο Lurpak και αλεύρι για το σκεύος
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 750 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σάμαλι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το γάλα. Προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. και αδειάζουμε σε αυτό το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 45-50 λεπτά. Σιροπιάζουμε ζεστό το γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 1-2 λεπτά (υπολογίζουμε τον χρόνο από το σημείο βρασμού).

* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.