Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Πορτοκαλόπιτα

Άρωμα εσπεριδοειδών, γλυκό σιρόπι και τραγανά φύλλα φτιάχνουν την πιο γευστική και αέρινη πορτοκαλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο & λίγο για το ταψί
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια μεσαίου μεγέθους
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πορτοκαλόπιτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170° C. Τσαλακώνουμε ελαφρώς τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε ένα ένα πάνω σε λαμαρίνες (ή δύο δύο μαζί, πιο τσαλακωμένα). Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να σκουρύνουν. Εάν χρησιμοποιήσουμε αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο λαμαρίνες ταυτόχρονα, σε διαφορετικά ράφια. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τα αβγά και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη. Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα ψημένα φύλλα και τα ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε κατά μέρος για μερικές ώρες, μέχρι να κρυώσει η πορτοκαλόπιτα και να απορροφήσει το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύουμε ελαφρώς και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 2-3 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει το σιρόπι) και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.