Μελαχρινό

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Μελαχρινό

Το μελαχρινό οφείλει την ονομασία του στη σκούρα όψη του, που θυμίζει καρυδόπιτα. Άλλοι το φτιάχνουν με σοκολάτα ή με κακάο, άλλοι βάζουν πετιμέζι και άλλοι το προτείνουν σε νηστίσιμη εκδοχή.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 8

ΥΛΙΚΑ

Για το μελαχρινό

  • 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 220 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί
  • 6 αβγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 30 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 100 γρ. λικέρ κίτρο για ράντισμα (ή άλλο λικέρ)
  • λίγο αλεύρι για το ταψί

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 750 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φλούδες από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μελαχρινό

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το κακάο, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα και τα καρύδια. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αβγοδάρτη τα 450 γρ. από τη ζάχαρη μαζί με το ελαιόλαδο.

Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε ελαφρώς τους κρόκους και τους ενσωματώνουμε στη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).

Μέσα στο μπολ όπου έχουμε βάλει το ελαιόλαδο ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του σιμιγδαλιού εναλλάξ με το μείγμα της μαρέγκας, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 20 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 45-50 λεπτά. Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, το ραντίζουμε με το λικέρ, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί μέσα σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Σιροπιάζουμε το χλιαρό γλυκό με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.