1
Κωκ
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Κωκ

Αυτό είναι το αγαπημένο κωκ των παιδικών μας χρόνων! Δύο βάσεις από αέρινο σιροπιασμένο παντεσπάνι που περικλείει μια γλυκιά κρέμα ζαχαροπλαστικής και σκεπάζεται από ένα βελούδινο σοκολατένιο γλάσο.

ΜΕΡΙΔΕΣ: –

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση του κωκ

  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 6 ασπράδια αβγών
  • 2 γρ. κρεμόριο
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. κορν φλάουρ

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. γάλα πλήρες
  • 150 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 40 γρ. κορν φλάουρ

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη

Για το γλάσο

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 1 κ. γ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση του κωκ

Στο μίξερ χτυπάμε τα ¾ της ζάχαρης με τους κρόκους έως ότου ασπρίσουν. Χτυπάμε το υπόλοιπο της ζάχαρης με τα ασπράδια και το κρεμόριο σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το κορν φλάουρ. Στο τέλος, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα. Με αυτό το μείγμα δημιουργούμε με τη βοήθεια ενός κορνέ μικρά κωκ επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα, για 12-15 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αβγά (το αβγό και τους κρόκους). Πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις «δέσει» η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Όταν η κρέμα κρυώσει, τη μαλακώνουμε με ένα σύρμα. Τοποθετούμε λίγη από την κρέμα ανάμεσα σε δύο μπισκότα του κωκ, που έχουν κρυώσει.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1-2 λεπτά (υπολογίζουμε τον χρόνο από το σημείο του βρασμού). Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σε αυτό βουτάμε τη μία πλευρά των ήδη γεμισμένων κωκ που έχουν κρυώσει.

Για το γλάσο

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια και ρίχνουμε πάνω σε αυτήν την κρέμα γάλακτος, την οποία έχουμε βράσει. Προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε για 2 λεπτά και μετά ανακατεύουμε. Σε αυτό βουτάμε τα κωκ από την πλευρά που πριν βουτήξαμε στο σιρόπι.* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.