kantaifi

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Κανταΐφι

Ένα απο τα δημοφιλέστερα σιροπιαστά γλυκά, το κανταΐφι, είναι ένα πανεύκολο γλυκό, με ελάχιστα υλικά και μεθυστικό άρωμα βουτύρου.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 10 – 12

ΥΛΙΚΑ

Για το κανταΐφι

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 150 γρ. καρύδια, τριμμένα σε ψιλά κομμάτια
  • 1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κανταΐφι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρύδια με την κανέλα. Βγάζουμε το φύλλο κανταΐφι από τη συσκευασία και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραίνεται. Κόβουμε από τη μία άκρη του ένα κομμάτι, όσο περίπου μία χούφτα, και το βάζουμε σε ένα πιάτο ή σε μια ίσια επιφάνεια. Το ανοίγουμε λίγο με το χέρι μας, να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους και να αφρατέψουν, και βάζουμε στη μία άκρη του ένα κουταλάκι από το μείγμα καρυδιού-κανέλας. Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό μαζεύοντας συγχρόνως τα πλαϊνά προς τα μέσα, για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
Βάζουμε το ρολό σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. και συνεχίζουμε φτιάχνοντας κι άλλα τέτοια ρολά, τα οποία τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αφού γεμίσει το ταψί, περιχύνουμε όλα τα ρολά με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 40-50 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως περιχύνοντάς το σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για μερικές ώρες, να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για 2 λεπτά (υπολογίζουμε τον χρόνο από όταν αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι). Περιμένουμε να γίνει χλιαρό.