1
Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, σουμάδα & άρωμα λεμονιού
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, σουμάδα & άρωμα λεμονιού

Το κλασικό, αγαπημένο γαλακτομπούρεκο αποκτά ξεχωριστή γεύση και άρωμα με τις ιδιαίτερες πινελιές του Στέλιου Παρλιάρου. H πλούσια γεύση των αμυγδάλων, η απαλή σουμάδα και το δροσερό άρωμα του λεμονιού συνθέτουν ένα μοναδικό γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε!

ΜΕΡΙΔΕΣ: 12

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 μεγάλο λεμόνι, το ξύσμα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 300 ml σουμάδα
  • 10 κρόκους αβγών

Για το φύλλο

  • 250 γρ. βούτυρο κλαριφιέ*
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας κατά προτίμηση φρέσκο

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 100 ml γλυκόζη
  • 100 ml σουμάδα

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 25 γρ. ασπράδι αβγού (από 1 αβγό)
  • 50 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

Για να ξεκινήσουμε τις παρασκευές μας για το γαλακτομπούρεκο, ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα. 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την τοποθετούμε στη φωτιά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τη σουμάδα και τους κρόκους αβγών. Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε.

Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε – πρόχειρα με μία μεμβράνη για να μη σχηματιστεί κρούστα.

Για την επικάλυψη

Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για τη συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30×35 εκ., απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας ενδιάμεσα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.

Ανακατεύουμε ελαφρά τη χλιαρή κρέμα και αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα. Διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα βουτυρώνοντάς τα και συνεχίζουμε καλύπτοντας με τα υπόλοιπα φύλλα κόβοντάς τα στο μέγεθος του ταψιού.

Αφήνουμε λίγο να παγώσει στο ψυγείο και χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια, με προσοχή.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C C για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα και φουσκώσουν.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σε κάθε κομμάτι από πάνω απλώνουμε το μείγμα της επικάλυψης. Ψήνουμε για άλλα 10΄. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 2΄ (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση) και σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

*Πώς φτιάχνουμε βούτυρο κλαριφιέ;

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι ιδανικό για την παρασκευή σιροπιαστών γλυκών, γιατί βοηθάει να γίνει το φύλλο τους πιο τραγανό. Το φτιάχνουμε ως εξής: κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Υπολογίζουμε ότι από τα 500 γρ. βούτυρο παίρνουμε περίπου 400 γρ. κλαριφιέ.