Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Εκμέκ κανταΐφι

Tο εκμέκ κανταΐφι, ένα θεϊκό γλύκισμα από παλιό ψωμί, σιρόπι και κρέμα, αποτελεί αληθινό μάθημα οικιακής οικονομίας!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 τσουρέκι ή ψωμί μπριός, κομμένο σε φέτες πάχους 1½ εκ.
  • 500 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 500 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. νερό
  • 50 γρ. σιρόπι γλυκόζης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το εκμέκ κανταΐφι

Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού ή μπριός στη λαμαρίνα του φούρνου και τις ψήνουμε στους 160°C, για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις στρώνουμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 30 εκ., όσες χωρούν, τη μία δίπλα στην άλλη. Αν χρειαστεί κόβουμε κάποιες σε μικρότερα κομμάτια, για να καλύψουμε τυχόν κενά.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα αδειάζουμε σιγά σιγά όλο το σιρόπι πάνω από τις φέτες. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη. Σκίζουμε το λοβό βανίλιας κατά μήκος με ένα μυτερό μαχαίρι, τον ανοίγουμε στη μέση και μαζεύουμε από το εσωτερικό του τα μικροσκοπικά μαύρα σποράκια. Τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.

Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε το κορν φλάουρ και τα υπόλοιπα 40 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί το κορν φλάουρ.

Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει το μείγμα και να σχηματιστεί μια δεμένη κρέμα. Την αποσύρουμε και την αδειάζουμε στο ταψί, πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί κρούστα.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή για 1 βράδυ, προτού σερβίρουμε.