Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Ατομικές Καρυδόπιτες

Λαχταριστές, σιροπιαστές, αφράτες και μαζί απολαυστικές, οι ατομικές καρυδόπιτες είναι το ιδανικό γλυκό κέρασμα για τις γιορτές.

ΥΛΙΚΑ

  • 5 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο + λίγο για το ταψί
  • 400 γρ. (ψίχα), τριμμένα πολύ ψιλά
  • 2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 400 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 7 άσπαστα καρύδια
  • μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις καρυδόπιτες
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πάρα πολύ καλά (θα τετραπλασιαστούν σε όγκο). Ρίχνουμε το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με μία ελαστική σπάτουλα (μαρίζ). Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε, να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε, τέλος, τα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να σκορπίσουν σε όλο το μείγμα ομοιογενώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε περίπου 7 μικρές φόρμες για μάφιν ή μικρά τσέρκια,  διαμέτρου 8 εκ. (Αν οι φόρμες που έχουμε είναι ρηχές, τοποθετούμε στην περιφέρειά τους,  από την εσωτερική πλευρά, λαδόκολλα, αφήνοντάς τη να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ύψος στις φόρμες και η καρυδόπιτες θα φουσκώσουν χωρίς να χυθούν). Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για περίπου 30 – 35  λεπτά.  Λίγο πριν τις βγάλουμε από τον φούρνο  ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από το σημείο βρασμού). Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στις ζεστές καρυδόπιτες. Αφήνουμε κατά μέρους για 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι.
Για το σερβίρισμα
Γαρνίρουμε κάθε καρυδόπιτα με ένα άσπαστο καρύδι, περιχύνουμε με μία κουταλιά της σούπας μέλι και σερβίρουμε.