Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Ανοιχτό γαλακτομπούρεκο

Ένα ανοιχτό γαλακτομπούρεκο, πιο ντελικάτο από το κλασικό, με τη γεύση της φουρνιστής κρέμας σε πρώτο ρόλο!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. Lurpak, λιωμένο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

Ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, τα αβγά και τους κρόκους. Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει και κοχλάσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα φύλλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και βάζουμε σταυρωτά ένα ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα γενναιόδωρα. Οι άκρες τους πρέπει να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και μαζεύουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σουρώνοντάς τες γύρω γύρω στο ταψί και δημιουργώντας έτσι ένα στεφάνι. Βουτυρώνουμε καλά το στεφάνι και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς, πριν ετοιμάσουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 2 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός) και περιχύνουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.