Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Μαρμελάδα φράουλα με μέλι, καστανή ζάχαρη και μυρωδικά

Μια διαφορετική μαρμελάδα φράουλα, με βοτανικά αρώματα και νότες από καραμέλα, λόγω της καστανής ζάχαρης και του μελιού. Ανοιξιάτικη και απολαυστική!

ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 κιλό

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φράουλες (κατά προτίμηση μικρές και σφιχτές), πλυμένες και καθαρισμένες
  • 350 γρ. μέλι
  • 200 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 4-5 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα, ή μερικά φύλλα αρμπαρόριζας ή δυόσμου (οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν και άλλα μυρωδικά)
  • 30 γρ. χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρμελάδα

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα 300 γρ. από τις φράουλες και ρίχνουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες φράουλες (ολόκληρες ή κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, αν είναι πολύ μεγάλες), το μέλι και την καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση το μείγμα. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε έως ότου δέσει η μαρμελάδα (για περίπου 20 λεπτά), έως ότου δηλαδή σχηματιστεί ένα πηχτό, κόκκινο σιρόπι μέσα στο οποίο θα υπάρχουν και κομμάτια φράουλας. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τα φύλλα του μυρωδικού και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

TIP

Πρώτα πλένουμε τις φράουλες και μετά τις καθαρίζουμε από το κοτσανάκι τους κι αυτό γιατί αν το αφαιρέσουμε από πριν, δημιουργείται μια τρύπα από όπου εισχωρεί το νερό στο εσωτερικό της φράουλας και τη «νερώνει».