1
Γλυκό του κουταλιού ντοματίνι

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Γλυκό του κουταλιού ντοματίνι

Ο Στέλιος ετοιμάζει γλυκό του κουταλιού ντοματίνι, που μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα δύο διαφορετικά είδη πιπεριού προσφέρουν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

ΜΕΡΙΔΕΣ: –

ΥΛΙΚΑ

Για το γλυκό του κουταλιού ντοματίνι

  • 600-700 γρ. ντοματίνια
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κιλό νερό
  • ½ κ. γ. μαύροι και πράσινοι κόκκοι πιπεριού
  • 1-2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το γλυκό του κουταλιού ντοματίνι

Σε βραστό νερό ρίχνουμε τα ντοματίνια για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε σε νερό με πάγο και τα ξεφλουδίζουμε. Αδειάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα πιπέρια σε μία κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να «πιει» το μισό νερό του. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου, έως ότου μείνει λίγο σιρόπι. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Tip: Πώς αποστειρώνουμε βάζα

Για να διατηρηθούν οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού για περισσότερο καιρό, πρέπει να τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Η διαδικασία είναι η εξής: πλένουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια τους με καυτό νερό και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχουμε στρώσει μέσα σε ένα ταψί. Τα βάζουμε στον φούρνο –μαζί με την πετσέτα– στους 100°C για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα γεμίζουμε όσο είναι ζεστά με το ζεστό μείγμα, μέχρι πάνω. Έπειτα τα κλείνουμε σφιχτά και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε έναν πάγκο, όπου τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται εκτός ψυγείου, μέχρι να τα ανοίξουμε.

* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.