Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Σταφιδόψωμο νηστίσιμο

Αυτό το νηστίσιμο σταφιδόψωμο, διαχρονικά από τις αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων, αποτελεί την ιδανική λύση για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ για τις μέρες της νηστείας.

ΥΛΙΚΑ

  • 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 90 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 160 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 60 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 50 γρ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
  • 50 γρ. καρύδια (ψίχα), κοπανισμένα σε ψιλά κομμάτια
  • σουσάμι για την επιφάνεια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σταφιδόψωμο

Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες και το κονιάκ ή το λικέρ, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσουν το υγρό, να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.

Σε μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε κυκλικά με τα χέρια (ή με τον γάντζο του μίξερ), μέχρι να απορροφηθεί από το αλεύρι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξύσμα και τη σόδα. Ανακατεύουμε με προσοχή (το μείγμα θα αφρίσει) και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μία ζύμη και ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και όσο υγρό έμεινε από το μούλιασμά τους. Ζυμώνουμε έντονα για αρκετά λεπτά, με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μία ζύμη μέτρια και ελαστική. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε κομμάτια βάρους περίπου 50 γρ. Τα πλάθουμε σε μπάλες και κυλάμε τη μία πλευρά τους σε σουσάμι. Τα βάζουμε στο ταψί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους, και τα ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ρόδινο χρώμα. Ξέρουμε ότι είναι έτοιμα όταν ξεκολλάνε εύκολα από το χαρτί και τα αισθανόμαστε ελαφριά στο χέρι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.