Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Σοκολατένιοι εργολάβοι

Τραγανοί εξωτερικά και μαλακοί εσωτερικά, αφράτοι, με λεία υφή, χωρίς κομματάκια, και απίθανη σοκολατένια και αμυγδαλένια γεύση. Οι σοκολατένιοι εργολάβοι θα γίνουν το αγαπημένο σας παραδοσιακό γλύκισμα!

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. αμυγδαλόσκονη
  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 4 ασπράδια αβγού (120 γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τους εργολάβους

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή στα μικροκύματα (στα 600 W, ανακατεύοντάς την ανά 30 δευτερόλεπτα, για να μην καεί). Αποσύρουμε, προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και την άχνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα . Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη, έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά του, και το αφήνουμε για 3 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο, για να «ξεκουραστεί» και να σφίξει, ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε στη συνέχεια.

Για τη γέμιση

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος, μέχρι να κάψει αλλά να μη βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα και αφήνουμε για 1 λεπτό, ώστε να μαλακώσει η σοκολάτα. Έπειτα ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ, μέχρι να φτιάξουμε μείγμα λείο και βελούδινο. Το αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να σφίξει και να μπορεί να αλείφεται (θα σφίξει πιο γρήγορα αν το αδειάσουμε σε πλατύ και ρηχό σκεύος).

Ψήσιμο & Συναρμολόγηση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Χωρίζουμε το μείγμα των εργολάβων σε 16 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις βάζουμε στη λαμαρίνα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 14-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, αλείφουμε τα μισά με τη σοκολατένια κρέμα της γέμισης και τα κλείνουμε με τα άλλα μισά, σαν σάντουιτς. Τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Tip:

Στην αγορά βρίσκουμε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη, συχνά ως «αλεύρι αμυγδάλου», αλλά μπορούμε επίσης να τη φτιάξουμε αλέθοντας λευκά αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη.