Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Ρυζόγαλο

To απόλυτα μαμαδίστικο comfort γλυκό! Ζεστό ή κρύο, απαραιτήτως πασπαλισμένο με κανέλα, το ρυζόγαλο τρώγεται ως επιδόρπιο (είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό για το στομάχι) ή ως γλυκό τονωτικό κέρασμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και στο πρωινό.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 100 γρ. ρύζι αρμπόριο ή γλασέ
  • φλούδες από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • λίγη κανέλα, τριμμένη, για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ρυζόγαλο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ρύζι και τις φλούδες από το λεμόνι και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου το ρυζόγαλο δέσει και χυλώσει (δηλαδή το ρύζι θα έχει «πιει» τα πολλά υγρά). Θέλει προσοχή και συχνό ανακάτεμα για να μην «πιάσει» το ρύζι στον πάτο και κολλήσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε ατομικά μπολ. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε ή βάζουμε στο ψυγείο.

TIP

Άλλοι προτιμούν το ρυζόγαλο πιο σφιχτό, άλλοι πιο χυλωμένο. Άλλοι πάλι το «δένουν» με κορν φλάουρ, για να γίνει πιο γρήγορα και να είναι πηχτό και στέρεο σαν κρέμα. Στη δική μας εκδοχή, το γλυκό θα δέσει μόνο χάρη στο ρύζι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε άβραστο ρύζι με χοντρό και μικρό κόκκο, που χυλώνει στο βράσιμο, διογκώνεται και γίνεται κάπως κολλώδες, και όχι ρύζι σπυρωτό.