1
Πίτα σιμιγδαλένιου χαλβά με κρασί
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Πίτα σιμιγδαλένιου χαλβά με κρασί

Mία επίσκεψη του Στέλιου Παρλιάρου στο Άγιο Όρος αποτέλεσε την έμπνευση για αυτή την πρωτότυπη νηστίσιμη πίτα με σιμιγδαλένιο χαλβά και πρώτη ύλη το κρασί.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 10-12

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (12-14 φύλλα)
  • 100 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα των φύλλων
  • 100 γρ. κουκουνάρια
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γρ. νερό
  • 250 γρ. γλυκό κόκκινο κρασί (π.χ. Μαυροδάφνη)
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • 1-2 κ.σ. μέλι
  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κουκουνάρια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα (για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα και με την ένταση της φωτιάς).

Παράλληλα, σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το κρασί και τη ζάχαρη και βράζουμε για 3-4 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι πάνω από το καβουρδισμένο σιμιγδάλι και προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου δέσει ο χαλβάς και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα ένα, με τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε από πάνω τον χαλβά και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, λαδώνοντάς τες.

Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια, στη διάμετρο που έχει το ταψί μας ώστε να μην εξέχουν, και τα στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας λαδώνοντάς τα καλά.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ψηθεί και από κάτω. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Σκορπίζουμε τα κουκουνάρια και σερβίρουμε.