Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Νηστίσιμος χαλβάς με πραλίνα φουντουκιού

Η απαράμιλλη νοστιμιά του θα μπορούσε να κατατάξει αυτόν τον χαλβά στα πιο αμαρτωλά γλυκά… αν δεν ήταν νηστίσιμος.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. φουντούκια
  • 200 γρ. ζάχαρη κοινή κρυσταλλική
  • 250 γρ. από τη σπιτική πραλίνα
  • 800 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη κοινή κρυσταλλική
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 100 γρ. αραβοσιτέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πραλίνα

Βάζουμε σε ένα σκεύος τα φουντούκια και τα ζεσταίνουμε για λίγο είτε στον φούρνο είτε στα μικροκύματα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Όταν κάψει, ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια ζεστά. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα 250 γρ. τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια πηχτή κρέμα (πραλίνα). Τα υπόλοιπα τα κοπανίζουμε ελαφρώς.

Για τον χαλβά

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το λάδι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 20 λεπτά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 1-2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.  

Ρίχνουμε την πραλίνα μέσα στο ψημένο σιμιγδάλι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα το σιρόπι. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε σε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ., στρώνουμε ομοιόμορφα, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με τα  υπόλοιπα καραμελωμένα φουντούκια.