1
Μουσταλευριά
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Μουσταλευριά

Την εποχή του τρύγου, πρωταγωνιστής των γλυκών είναι η παραδοσιακή μουσταλευριά. Μια εύκολη και κλασική συνταγή με ελάχιστα υλικά και απίθανη γεύση.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8

ΥΛΙΚΑ

Για τη μουσταλευριά

  • 750 γρ. μούστος
  • 100 γρ. νισεστές ή κορν φλάουρ
  • λίγο νερό, για να διαλύσουμε τον νισεστέ  

Για το σερβίρισμα

  • 30 γρ. σουσάμι
  • λίγη κανέλα, για πασπάλισμα
  • μπόλικα χοντροσπασμένα αμύγδαλα και καρύδια (τα αμύγδαλα μπορούμε, αν θέλουμε, να τα καβουρδίσουμε ελαφρώς, ψήνοντάς τα στους 160° C για 10 λεπτά)  
  • 1/2 ρόδι, καθαρισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μουσταλευριά

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον μούστο να βράσει. Σε ένα μπολ διαλύουμε τον νισεστέ σε λίγο νερό, ανακατεύοντας με έναν αβγοδάρτη. Μόλις βράσει ο μούστος, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του νισεστέ, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει και να γίνει κρέμα. Σερβίρουμε σε μπολ που τα έχουμε πρώτα ραντίσει με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και λίγη κανέλα και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τους ξηρούς καρπούς και τα σπόρια από το ρόδι. Σερβίρουμε τις μουσταλευριές σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερές, από το ψυγείο.

Tip: Πως θα φτιάξουμε μούστο στο σπίτι

Παίρνουμε λευκά, αρωματικά σταφύλια, τα πλένουμε και τα πιέζουμε σε σουρωτό, για να πάρουμε τον χυμό τους. Αυτόν τον σουρώνουμε δύο τρεις φορές, να γίνει πολύ διαυγής. Τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα. Σε αυτή τη φάση είναι μούστος, ενώ αν τον βράσουμε περισσότερο, μέχρι να συμπυκνωθεί κι άλλο και να γίνει ένα δεμένο σιρόπι, αυτό είναι το πετιμέζι.