Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Λουκουμάδες

Tα ελληνικά ντόνατ, οι λουκουμάδες, σερβίρονται με εκλεκτό ελληνικό μέλι ή σιρόπι και απαραιτήτως με κανέλα. Ένα γλυκό από το τίποτα, παράδειγμα της σοφής οικονομίας υλικών και του εφευρετικού δαιμονίου που χαρακτήριζε τις παλιές νοικοκυρές και διαπνέει ολόκληρη την ελληνική παραδοσιακή μας κουζίνα. Ταπεινοί μεν, αλλά πόσες χαρούμενες παιδικές κραυγές ευχαρίστησης δεν έχουν προκαλέσει άμα τη εμφανίσει;

ΥΛΙΚΑ

• 500 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
• 20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή (7-8 γρ.)
• 30 γρ. ζάχαρη
• 1 κ. γ. αλάτι
• 520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

• μέλι της αρεσκείας μας
• κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τους λουκουμάδες

Ζεσταίνουμε λίγο από το γάλα μέχρι να χλιαρύνει, αλλά να μην κάψει. Το αποσύρουμε και μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά προσθέτοντας μαζί τη ζάχαρη και το αλάτι. Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το μίξερ ή με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει σφιχτό και κολλώδες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο λάδι, να καλύψει περίπου το 1/3 του σκεύους (δηλαδή να φτάσει σε πάχος τα 3 δάχτυλα). Την τοποθετούμε σε όχι πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά.

Αλευρώνουμε ελαφρώς το χέρι μας και παίρνουμε λίγη από τη ζύμη. Σφίγγουμε την παλάμη μας σε γροθιά και όση ζύμη βγει από πάνω, ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, την παίρνουμε με ένα βρεγμένο κουτάλι και τη ρίχνουμε στο λάδι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το σκεύος. Εναλλακτικά, μπορούμε να παίρνουμε τη ζύμη κατευθείαν με κουτάλι και να την αδειάζουμε στο λάδι σε ακανόνιστα σχήματα.

Με μια τρυπητή κουτάλα γυρίζουμε τους λουκουμάδες συνεχώς μέσα στο λάδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία χρυσαφί κρούστα. Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, μέχρι να τηγανίσουμε τις επόμενες δόσεις.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς, με μέλι κατά το δοκούν και πασπαλισμένους με κανέλα.

TIP

Κάποιοι προτιμούν να βουτούν τους ζεστούς λουκουμάδες σε σιρόπι, αντί για μέλι, και να τους πασπαλίζουν με σουσάμι.