1
Κυδωνόπαστο
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Κυδωνόπαστο

Το κυδώνι είναι στα καλύτερή του και ο Στέλιος το αξιοποιεί σε μία απολαυστική συνταγή για ένα αγαπημένο κέρασμα, το κυδωνόπαστο. Απαιτητική παρασκευή, με αποτέλεσμα όμως που αποζημιώνει.

ΒΑΡΟΣ: 1000 γρ.

ΥΛΙΚΑ

Για το κυδωνόπαστο

  • 2 αχλάδια
  • 2 κυδώνια
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 1 λεμόνι κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
  • ζάχαρη ανάλογα με το βάρος των φρούτων, κατά προτίμηση αυτή με την πηκτίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κυδωνόπαστο

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε ένα τουλουπάνι τοποθετούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και όλα τα μυρωδικά και το δένουμε.

Ρίχνουμε το κρασί σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φρούτα, το λεμόνι και το τουλουπάνι με τα μπαχαρικά και τα κουκούτσια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν τα κυδώνια, αφαιρούμε και στραγγίζουμε το τουλουπάνι.

Στραγγίζουμε έπειτα τα φρούτα από το κρασί, τα ζυγίζουμε, τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Το κρασί δεν το πετάμε. Το χρησιμοποιούμε σε άλλη παρασκευή. Ανακατεύουμε συνεχώς για 25 με 30 λεπτά έως ότου έχουμε ένα αρκετά κόκκινο και πηχτό μείγμα.

Αδειάζουμε σε ρηχό σκεύος στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει.

Συνοδεύεται ωραία με ένα πλατό τυριών.