Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Κλασικός χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ποιος δεν αγαπάει τον κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά; Το μυστικό για να γίνει λευκός και ευκολοχώνευτος είναι το καβούρδισμα του σιμιγδαλιού σε πολύ χαμηλή φωτιά. Απολαύστε τον είτε νηστεύετε, είτε όχι!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. ζάχαρη κοινή, κρυσταλλική
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 800 γρ. νερό
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. αμύγδαλα λευκό ολόκληρα
  • αρκετή κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον χαλβά

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το λάδι με τα σιμιγδάλια και τα αμύγδαλα, για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Αδειάζουμε το σιρόπι αργά αργά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην καούμε (το μείγμα θα κοχλάζει έντονα). Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε σε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε.

Tip:

Το σωστό καβούρδισμα του σιμιγδαλιού είναι και το μυστικό της επιτυχίας του χαλβά. Θέλει πολύ χαμηλή φωτιά και αρκετή ώρα (υπολογίζουμε 20-30 λεπτά), ώστε να προλάβει το σιμιγδάλι να «ψηθεί» και να αναδείξει όλη τη γεύση και το άρωμά του. Λίγη υπομονή, λοιπόν, και τακτικό ανακάτεμα.