Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Καρπουζένια

Η καρπουζένια είναι μια κυκλαδίτικη πίτα που συναντάμε στην Κίμωλο, στη Μήλο, στη Φολέγανδρο και στην Ίο και είναι γνωστή και ως καρπουζόπιτα ή αδιαγγουρένια. Το βασικό συστατικό της, το καρπούζι, συνδυάζεται με αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι και κανέλα, σουσάμι, ενίοτε και σταφίδα, για να δημιουργήσουν αυτό το ιδιαίτερο νησιωτικό γλύκισμα.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό καρπούζι (καθαρό βάρος), κομμένο σε κύβους
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. μέλι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γ. κανέλα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • λίγο αλεύρι και βούτυρο Lurpak για το σκεύος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την καρπουζένια

Αφήνουμε το καρπούζι σε ένα σουρωτήρι για αρκετές ώρες, έτσι ώστε να φύγει όλος του ο χυμός, πιέζοντας ελαφρώς κατά διαστήματα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι. Προσθέτουμε το καρπούζι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε το μείγμα του καρπουζιού σε πάχος 2 εκ. Πασπαλίζουμε ξανά με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, στον αέρα, για 45-60 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει και σταθεροποιηθεί.

Tip 1

Το μυστικό της επιτυχίας της καρπυζένιας βρίσκεται στην επιλογή ενός γλυκού και νόστιμου καρπουζιού, αλλά και στο ανακάτεμα του καρπουζιού με το χέρι και όχι με το μίξερ.

Tip 2

Υπάρχει ένα εύκολο τρικ για να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε ένα σκεύος: βάζουμε 250 γρ. βούτυρο Lurpak σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 45 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Το μείγμα είναι έτοιμο για χρήση. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο και κάθε φορά που το χρειαζόμαστε, το βγάζουμε, το αφήνουμε να μαλακώσει και το χρησιμοποιούμε.

* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.