Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Η φανουρόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

Η φανουρόπιτα –που ουδεμία σχέση έχει με πίτα– φτιάχνεται παραδοσιακά στις 27 Αυγούστου. Είναι ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό με βασικά συστατικά το λάδι, το αλεύρι και τη ζάχαρη, που εμπλουτίζονται συνήθως με χυμό πορτοκαλιού, σταφίδες, καρύδια, κανέλα και γαρίφαλα.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 320 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ. κανέλα
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη και λίγη ακόμα για το πασπάλισμα
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη φανουρόπιτα
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο, διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε από το ταψί, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.