1
Γαλατόπιτα
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Γαλατόπιτα

Αυτή η παραδοσιακή γαλατόπιτα, με βάση το γάλα και τη ζάχαρη, επιδιώκει να μας γυρίσει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, ανασύροντας αναλλοίωτες, γευστικές μνήμες.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 12

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αβγά
  • 6 κρόκους αβγών

Για το φύλλο

  • 4 φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 350 ml νερό
  • 50 ml γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά μαζί με το ξύσμα. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, τα αβγά και τους κρόκους. Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε ξανά μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της.

Για τη συναρμολόγηση

Σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. τοποθετούμε σταυρωτά, ένα-ένα, τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε την κρέμα και μαζεύουμε τις άκρες των φύλλων σουρώνοντάς τες γύρω-γύρω στο ταψί δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την κρέμα. Τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 1 ώρα τουλάχιστον. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 2΄.