Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Φανουρόπιτα

Οι νοικοκυρές έφτιαχναν παραδοσιακά φανουρόπιτα στις 27 Αυγούστου. Δεν έχουμε, όμως, κανέναν λόγο να μην απολαμβάνουμε αυτό το υπέροχο γλυκό όλο τον χρόνο!

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
  • 300 κόκκινο γλυκό κρασί, όπως Μαυροδάφνη
  • 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ. σταφίδες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
  • λίγες σταφίδες (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη φανουρόπιτα

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρασί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την καστανή ζάχαρη και σκορπίζουμε προαιρετικά σταφίδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, πασπαλίζουμε (αν θέλουμε) με ελάχιστη άχνη και σερβίρουμε.