1
Shortbread
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Shortbread

Τα χαρακτηριστικά μπισκότα της Σκωτίας με τις τρυπούλες και τη βουτυράτη γεύση ονομάζονται shortbread και αποτελούν ιδανικά βουτήματα για το τσάι ή τον καφέ.

ΚΟΜΜΑΤΙΑ: 9-13

ΥΛΙΚΑ

Για τα μπισκότα shortbread

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak (πάρα πολύ κρύο), τεμαχισμένο + ακόμα λίγο για τη φόρμα
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ρυζάλευρο (πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε μαγαζιά με βιολογικά και υγιεινά προϊόντα)
  • λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μπισκότα shortbread

Για να φτιάξουμε τα shortbread, χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ (με το φτερό) ή στον πολυκόφτη μέχρι να ενωθούν σε ζύμη, χωρίς να επιμείνουμε πολύ. Μεταφέρουμε τη ζύμη κουταλιά-κουταλιά σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. (ή σε όποια άλλη φόρμα επιλέξουμε). Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τσέρκι, το οποίο κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο. Πιέζουμε τη ζύμη με την παλάμη μας ή με ένα κουτάλι, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλύψει όλο τον πυθμένα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Mε κουπάτ ή ποτήρι διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε ένα κομμάτι από το κέντρο της ζύμης, χωρίς να το αφαιρέσουμε. Χαράσσουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 8 ή 12 τρίγωνα. Οι γραμμές του μαχαιριού θα μας βοηθήσουν να χωρίσουμε τα κομμάτια μετά το ψήσιμο. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή με μια σακοράφα. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε τα κομμάτια.

TIP

* Σκοπός είναι να μη ροδίσει το shortbread στο ψήσιμο, αλλά να παραμείνει όσο πιο λευκό γίνεται. Επομένως, αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία πιο χαμηλά και παρακολουθούμε. Ίσως χρειαστεί να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.

* Στο σερβίρισμα ταιριάζει πολύ με μαρμελάδα, αλλά και καραμέλα, ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι.