Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Σαμπλέ με βερίκοκο

Ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσετε τις μαρμελάδες, απολαμβάνοντας τραγανά μπισκότα σαμπλέ με βερίκοκο και πλούσια βουτυρένια γεύση.

ΥΛΙΚΑ

• 400 γρ. βούτυρο Lurpak
• 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 250 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 αβγά
• 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
• μαρμελάδα βερίκοκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα σαμπλέ

Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο παγωμένο και το αδειάζουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε καλά έως ότου πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Εάν το ζυμάρι βγει μαλακό και κολλάει, το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλ. Κόβουμε δίσκους διαμέτρου 4 εκ. και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου. Στα μισά από αυτά δημιουργούμε με ένα άλλο κουπάτ μια τρύπα διαμ. 3 εκ. Τα τοποθετούμε κι αυτά σε λαμαρίνα κα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν. Στα ολόκληρα σαμπλέ βάζουμε στο κέντρο λίγη μαρμελάδα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αυτά με την τρύπα και τα κολλάμε μεταξύ τους.

TIP:

Για να δούμε αν το αβγό είναι φρέσκο, το βυθίζουμε σε ένα δοχείο γεμάτο αλατισμένο νερό (125 γρ. αλάτι για 1 λίτρο νερό). Ένα φρέσκο αβγό έως και 3 ημερών βουλιάζει αμέσως στον πάτο. Ένα αβγό 3-6 ημερών επιπλέει. Ένα αβγό άνω των 2 εβδομάδων στέκεται αρχικά όρθιο μέσα στο νερό και αργότερα επιπλέει.