Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Μπισκότα με μαστίχα

Αυτά τα νόστιμα μπισκότα είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ σας, με την ξεχωριστή γεύση της ελληνικής μαστίχας.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γρ. ζάχαρη & αρκετή για την επικάλυψη
  • 1 αβγό
  • 40 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1/4 κ.γ. τριμμένη μαστίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μπισκότα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι ή στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά πολύ περισσότερο), να ξεκουραστεί. Είναι μάλιστα προτιμότερο να τη φτιάξουμε μία ημέρα πριν και να την αφήσουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ μπισκότα διαμέτρου 5 εκ. και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες, τις οποίες έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

TIP

Καλό είναι να προτιμάμε τους κρυστάλλους μαστίχας από την έτοιμη σκόνη, η οποία περιέχει βελτιωτικά ροής και το άρωμά της δεν είναι το ίδιο έντονο. Οι κρύσταλλοι βέβαια είναι αρκετά σκληροί και θα μας δυσκολέψουν στο τρίψιμο. Μπορούμε να τους αλέσουμε σε ένα καλό μούλτι, μαζί με λίγη ζάχαρη, ώστε να μην κολλήσουν στο μαχαίρι. Μπορούμε επίσης να τους κοπανίσουμε στο γουδί, πάλι με λίγη ζάχαρη. Το μαστιχέλαιο είναι πάντως η πιο πρακτική λύση, γιατί μπορούμε να το διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για πολύ καιρό, χωρίς να χαλάσει ούτε να χάσει το άρωμά του. Μερικές σταγόνες αρκούν για να δώσει άρωμα και επιπλέον δεν πικρίζει.