Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

ΚΕΙΚ & ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Αλμυρά σαμπλέ με μαρμελάδα ντομάτας

Η μαρμελάδα ντομάτας απλώνεται πάνω στη βουτυράτη ζύμη και τα αλμυρά μπισκότα σαμπλέ κερδίζουν επάξια μια θέση δίπλα σε ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα.

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. ντομάτες ώριμες
  • 350 γρ. ζάχαρη καστανή
  • ½ λεμόνι, κομμένο σε κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρμελάδα

Πλένουμε τις ντομάτες και στο κάτω μέρος τους χαράσσουμε έναν σταυρό. Τις βουτάμε σε βραστό νερό για δύο λεπτά, τις βγάζουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το λεμόνι. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα σαμπλέ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε το αβγό. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το σκληρό τυρί Δανίας. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα και έπειτα ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών. Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια 8×8 εκ. και λωρίδες τις οποίες τοποθετούμε περιμετρικά. Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα ντομάτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 15 λεπτά.

* Η συνταγή για τα αλμυρά σαμπλέ με μαρμελάδα ντομάτας είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «20 χρόνια βόλτες στην Αθήνα μέσα από 37 συνταγές» που κυκλοφορεί σε συνεργασία με την ATHENS VOICE.

Ο Στέλιος περπατάει στους δρόμους της Αθήνας, θυμάται ιστορίες, μοιράζεται γεύσεις με αγαπημένα πρόσωπα. 112 σελίδες γεμάτες συνταγές με δημιουργικά twist και street vibes, με αφορμή τα 20 χρόνια της Athens Voice.